EN-342 normering voor kleding

Bescherming tegen koude weersomstandigheden

Ook verkeersregelaars, wegwerkers, spoorwerkers en anderen kunnen te maken krijgen met (extreem) koude weersomstandigheden. Kleding die speciaal geschikt is voor koude weersomstandigheden (-5 graden Celcius of lager) moet goed isoleren, beschermen tegen wind en transpiratievocht goed doorlaten. De Europese norm EN-342 bepaalt de klasse waarin de beschermende kleding valt. Hierbij gelden een aantal eisen ten aanzien van de genoemde kenmerken. Een kledingstuk dat tenminste aan de minimumeisen voldoet is herkenbaar aan het volgende symbool:

EN-471

 x
 y
 z

Let op: de x, y en z waarden zijn niet altijd weergegeven.

Isolerend vermogen (x)

Het isolerend vermogen is de mate waarin de kleding de warmte van het lichaam vasthoudt en wordt weergegeven in de werkelijk gemeten waarde.

Luchtdoorlatend vermogen (y)

De mate waarin de wind door de kleding wordt tegengehouden is het luchtdoorlatend vermogen. Deze wordt uitgedrukt in klassen van 1 tot en met 3, waarbij Klasse 3 de hoogste klasse is.

Ademend vermogen (z)

Het ademend vermogen is de mate waarin de kleding het transpiratievocht naar buiten kan afvoeren en wordt getoond in klassen van 1 tot en met 3, waarbij Klasse 3 de hoogste klasse is.

 

Betalen met iDEAL mogelijk!
Wij streven er naar om de
informatie op deze website actueel te houden.
Desondanks kan aan de informatie op deze website geen
enkel recht worden ontleend. Quivium is een private onderneming
en is op geen enkele wijze verbonden met welke overheidsinstantie dan ook.

Contact - Voorwaarden - Privacyverklaring - Disclaimer