Rijkswaterstaat normering voor kleding

Hoge zichtbaarheidskleding conform specificaties Rijkswaterstaat

Voor werkzaamheden op en aan Rijkswegen hanteert wegbeheerder Rijkswaterstaat (RWS) in eerste instantie de Europese normen EN-471. Als aanvulling heeft Rijkswaterstaat echter de Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden (RWS AVV, 1995) uitgevaardigd. Hierin staan aanvullende eisen aan de kleding die wegwerkers (inbegrepen verkeerstellingen, metingen, inspecties, enzovoort) moeten dragen. De specificaties concentreren zich met name op het aantal en de plaats van de reflecterende strepen. Deze moeten de vorm hebben van een Romeinse II (soms ook wel de vorm van een H genoemd), waarbij de verticale banden over de schouder doorlopen. Op de mouwen en broekspijpen moet aan de buitenkant bovendien een verticale streep aanwezig zijn. Verder moet het kledingstuk geheel in dezelfde kleurstelling zijn (oranje-rood voor wegwerkers en geel voor spoorwerkers).
In onze webshop duiden wij alle kledingstukken die voldoen aan de RWS normering aan met onderstaand symbool. Er is geen klasse-aanduiding zoals bij EN-471.

RWS normering

 
 RWS
 

Voorbeeld

Hydrowear Fulda

De parka Fulda van Hydrowear heeft alleen horizontale reflecterende banden, zowel op de romp als op de mouwen. De parka heeft geen verticale reflecterende strepen die over de schouder lopen en ook op de mouwen is geen verticale reflecterende streep aangebracht. Bovendien is de parka niet geheel oranje. Hoewel de parka dus wel voldoet aan EN-471 klasse 3-2 (hoogste klasse), wordt niet voldaan aan de RWS normering.

Het bovenstaande symbool is dus voor deze parka niet van toepassing.

 

Betalen met iDEAL mogelijk!
Wij streven er naar om de
informatie op deze website actueel te houden.
Desondanks kan aan de informatie op deze website geen
enkel recht worden ontleend. Quivium is een private onderneming
en is op geen enkele wijze verbonden met welke overheidsinstantie dan ook.

Contact - Voorwaarden - Privacyverklaring - Disclaimer