EN-471 normering voor kleding

Hoge zichtbaarheidskleding

Zichtbaarheid is uitermate belangrijk voor de veiligheid van medewerkers in diverse bedrijfstakken, waaronder werken op of aan wegen en spoorwegen. Zowel overdag als 's nachts zorgt een goede zichtbaarheid voor een betere veiligheid tijdens het werk. Voor overdag wordt de zichtbaarheid bepaald door het fluorescerend vermogen van de kleding (alsof de kleding licht geeft), en bij duisternis gaat het om de reflectiestrepen, die licht van koplampen van auto's weerkaatsen. De Europese norm EN-471 is gericht op hoge zichtbaarheidskleding, ook wel signaalkleding of veiligheidskleding genoemd. Om aan deze norm te voldoen is een minimum oppervlakte aan fluorescerende stof (vaak oranje of geel) en reflecterend materiaal vereist. Hoe groter de oppervlaktes, hoe hoger de klasse en dus hoe beter zichtbaar. Ook voor de kwaliteit van het reflecterend materiaal zijn klassen gemaakt. Signaalkleding die tenminste aan de minimumeisen voldoet is herkenbaar aan het volgende symbool:

EN-471

 x

 y

Oppervlakte fluorescerende stof en oppervlakte reflecterend materiaal (x)

De totale oppervlakte van de fluorescerende stof samen met de totale oppervlakte van het reflecterende materiaal (strepen) bepalen de zichtbaarheid. Voor iedere klasse van 1 tot en met 3 zijn minimum oppervlaktes vastgesteld. Een grotere oppervlakte is beter zichtbaar en krijgt dus een hogere klasse. Het combineren van kledingstukken (bijvoorbeeld broek met vest) om een betere zichtbaarheid te krijgen is mogelijk. De combinatie heeft dan ook een hogere klasse. Alle kledingstukken worden echter afzonderlijk getest.

Klasse 1:
Oppervlakte fluorescerend materiaal tenminste 0,14 vierkante meter
Oppervlakte reflecterend materiaal tenminste 0,10 vierkante meter

of

Oppervlakte van materiaal dat zowel fluoresceert als reflecteert tenminste 0,20 vierkante meter

Klasse 2:
Oppervlakte fluorescerend materiaal tenminste 0,50 vierkante meter
Oppervlakte reflecterend materiaal tenminste 0,13 vierkante meter

Klasse 3:
Oppervlakte fluorescerend materiaal tenminste 0,80 vierkante meter
Oppervlakte reflecterend materiaal tenminste 0,20 vierkante meter

Kwaliteit van het reflecterend materiaal (y)

De kwaliteit van het reflecterende materiaal wordt afgemeten aan de zogeheten reflectiecoëfficient. Deze coëfficient geeft aan hoeveel licht door het materiaal wordt verkaatst van de bron naar de waarnemer. Ofwel, hoeveel licht van de koplampen van een auto wordt teruggekaatst naar de bestuurder. Hierin zijn twee klassen 1 en 2 onderscheiden. De reflectiecoëfficient is afhankelijk van de hoek van de bron ten opzichte van de waarnemer en de hoek van het materiaal.

Klasse 1: minimum reflectiecoëfficienten in cd/(lx*m2)

Waarnemingshoek Instralingshoek
5o 20o 30o 40o
12' 250 220 135 50
20' 120 100 75 30
1o 25 15 12 10
1o 30' 10 7 5 4

Klasse 2: minimum reflectiecoëfficienten in cd/(lx*m2)

Waarnemingshoek Instralingshoek
5o 20o 30o 40o
12' 330 290 180 65
20' 250 200 170 60
1o 25 15 12 10
1o 30' 10 7 5 4

Voorbeeld

Hydrowear Florence

De parka Florence van Hydrowear heeft voor de oppervlakte aan fluorescerende stof en de oppervlakte reflecterend materiaal Klasse 3 en voor het de kwaliteit van het reflecterend materiaal Klasse 2 (beide de hoogste klasse). Dit betekent dat met deze parka een uitstekende zichtbaarheid mogelijk is zowel overdag als bij duisternis.

 Het bijbehorende EN-471 symbool is dan:

EN-471

 3

 2

In onze webwinkel is bij ieder kledingstuk dat voldoet aan EN-471 het symbool toegevoegd dat de klassen aangeeft.

Let op: EN-471 Klasse 3-2 (zoals het voorbeeld hierboven) voldoet niet automatisch aan de zogeheten Rijkswaterstaat normering. Klik hier voor meer informatie over de RWS-normering.

Betalen met iDEAL mogelijk!
Wij streven er naar om de
informatie op deze website actueel te houden.
Desondanks kan aan de informatie op deze website geen
enkel recht worden ontleend. Quivium is een private onderneming
en is op geen enkele wijze verbonden met welke overheidsinstantie dan ook.

Contact - Voorwaarden - Privacyverklaring - Disclaimer