EN-343 normering voor kleding

Bescherming tegen natte weersomstandigheden

Regenkleding is een belangrijk onderdeel van het kledingpakket voor iedereen die buiten werkt, zoals verkeersregelaars, wegwerkers en anderen die werkzaamheden in de infra verrichten. Bij regenkleding spelen twee belangrijke zaken een rol. Dit zijn de waterdichtheid en het ademend vermogen. De Europese norm EN-343 is gericht op regenkleding, ofwel de bescherming tegen natte weersomstandigheden. De stof van de kleding wordt getest op waterdichtheid en ademend vermogen, en wanneer de kleding aan de minimumeisen voldoet wordt een klasse aan de kleding toegekend. Een hogere klasse staat dan voor een betere bescherming tegen natte weersomstandigheden. Regenkleding die tenminste aan de minimumeisen voldoet is herkenbaar aan het volgende symbool:

EN-343

 x

 y

Waterdichtheid (x)

De waterdichtheid van regenkleding wordt bepaald door de stof van de kleding: hoeveel waterdruk kan de stof tegenhouden voordat de binnenzijde nat wordt? In het symbool is de waterdichtheid aangegeven op de plaats van X met een getal van 1 tot en met 3, waarbij het getal staat voor de klasse.

Waterdichtheid wordt gemeten door middel van waterdruk, in de vorm van een kolom water met een bepaalde hoogte en een bepaalde diameter. De hoogte van de kolom bepaalt de klasse. De minimumeis voor het verkrijgen van Klasse 1 is een waterkolom van 80 centimeter.

Klasse 1: waterkolom van tenminste 80 cm hoog
Klasse 2: waterkolom tussen 80 cm en 130 cm hoog
Klasse 3: waterkolom van tenminste 130 cm hoog

Ademend vermogen (y)

Het ademend vermogen van de stof is de hoeveelheid vocht die van binnenuit naar buiten kan worden afgevoerd. Hierbij gaat het vooral om transpiratievocht (zweet) of condens. Bij comfortabele regenkleding is er aan de binnenzijde zo weinig mogelijk condens of zweet aanwezig. In het symbool voor EN-343 is het ademend vermogen aangegeven op de plaats van Y met een getal van 1 tot en met 3, waarbij het getal wederom staat voor de klasse.

De RET-waarde is het getal waarin het ademend vermogen wordt uitgedrukt. RET staat voor retentie, of hoeveel water de stof tegenhoudt van binnen naar buiten. Hoe lager de RET-waarde, hoe minder water wordt tegengehouden en hoe beter de stof het vocht afvoert. Er is geen minimumeis. Voor de klassen 2 en 3 zijn wel eisen opgesteld.

Klasse 1: RET-waarde groter dan 40
Klasse 2: RET-waarde tussen 20 en 40
Klasse 3: RET-waarde kleiner dan 20

Voorbeeld

Hydrowear Finsterwolde

De parka Finsterwolde van Hydrowear heeft voor de waterdichtheid Klasse 3 en voor het ademend vermogen ook klasse 3. Dit betekent dat er op de stof van deze parka een waterkolom van tenminste 130 centimeter geplaatst kan worden zonder dat het water door de stof dringt. Ook is de RET-waarde van de parka lager dan 20, zodat er veel vocht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Deze parka is dus een uitstekende bescherming tegen regen. Het bijbehorende EN-343 symbool is dan:

EN-343

 3

 3

In onze webwinkel is bij ieder kledingstuk dat voldoet aan EN-343 het symbool toegevoegd dat de klassen aangeeft.

Betalen met iDEAL mogelijk!
Wij streven er naar om de
informatie op deze website actueel te houden.
Desondanks kan aan de informatie op deze website geen
enkel recht worden ontleend. Quivium is een private onderneming
en is op geen enkele wijze verbonden met welke overheidsinstantie dan ook.

Contact - Voorwaarden - Privacyverklaring - Disclaimer